dimecres, 10 de novembre del 2010

Com mantenir una fura (Mustela putorius furo) a casa


Les fures (Mustela putorius furo) són animals socials que en general gaudeixen de la companyia de les persones. A llarg del dia alternen períodes de son profund amb períodes d'activitat. Les conductes de joc simulant lluites i persecucions són habituals. La majoria d'episodis d'agressivitat cap als propietaris són intents de joc massa bruscos (molts cops fruit d'una socialització inadequada). Les fures arriben a la pubertat cap als 4-8 mesos de vida i poden durar de mitja uns 5-8 anys (algunes arribant a 11 anys). El mascle pot arribar a pesar 2,5 kg però la femella no sol passar del kilogram de pes.

Es poden mantenir en gàbies metàl.liques encara que es freqüent deixar-les en semi-llibertat per casa i es comercialitza una àmplia varietat d'accessoris com hamaques, refugis i joguines (que convé revisar sempre que no tinguin parts toves o desmontables, ja que les fures ténen una notable tendència a ingerir cossos extranys). Els hi agrada molt tenir una tovallola o similar per amagar-se a l'hora de dormir. Les fures són molt hàbils a l'hora d'escapar-se per forats estrets així que haurem de vigilar que la gàbia estigui ben tancada per evitar fugues. Com que són animals que s'arrosseguen per terra i ténen una vista pobre, no s'han de deixar mai a llocs elevats ja que són propenses les caigudes.

Les fures són carnívores estrictes i per tant necessiten nivells alts de proteïna d'alta qualitat. La base de la seva dieta ha de ser un pinso sec amb un mínim de 30-40% de proteína i un 15-20% de greix. Els requeriments per cadells i femelles gestants són una mica més alts. Un bon pinso per fures ha d'estar elaborat amb proteïnes d'origen animal i no ha de contenir quantitats importants d'ingredients vegetals. Ja que bona part dels pinsos comercialitzats no compleixen aquest principi, els pinsos de gamma alta per cadells de gat són una molt bona alternativa. Personalment, per fures recomano els pinsos de Marshall, Totally Ferret o Orijen (de gat). Molt ocasionalment es pot oferir un tros de fruita o una pansa (però no ens hem de passar amb els hidrats de carboni ja que no es troben en la seva dieta normal i poden portar a l'aparició de patologies que arriben a comprometre la vida de l'animal).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada