dilluns, 9 d’abril del 2012

Problemes de comportament en conills (Oryctolagus cuniculus)



Els conills són preses en la natura, i reaccionen davant situacions de perill d'una manera sobtada i frenètica que pot sorprendre alguns propietaris. En situacions d'alarma o estrés excessiu poden donar cops contra la gàbia o el terra amb les potes del darrera i en situacions de dolor o terror extrems poden emetre sorolls aguts d'elevada intensitat. 

Pel que fa al marcatge territorial, destacar que normalment se'ls pot ensenyar a defecar i orinar en letrines col.locades a un racó, però que alguns cops fan aquest tipus de marcatge, normal en la seva conducta salvatge. Poden arribar a fregar la barbeta contra objectes o fins i tot projectar l'orina d'una manera samblant a com ho fan els gats. Aquests problemes amb la conducta d'orinar solen presentar-se amb la pubertat (uns 6 mesos d'edat) i sobretot em mascles no castrats, ja que es tracta d'una conducta andrògeno dependent (tot i que les femelles també poden fer-la). A més, la conducta pot augmentar a la primavera, en animals dominants o en situacions d'estrés. L'esterilització sol eliminar la conducta en tots els conills, o com a mínim disminuïr-la notablement.

Per altra banda, els conills poden mostrar-se agressius, primer avisant amb crits i tirant les orelles enrere. Poden mostrar-se agressius al denfensar el seu territori davant altres conills o davant persones, i fins i tot fer mossegades greus. La agressivitat territorial és més freqüent en femelles que en mascles i sobretot en època de zel. L'agressivitat per dominància es basa en la jerarquia que estableixen els conills i es sol donar sobretot em mascles enters. S'ha de ser pacient en aquests casos: els reforços negatius que espantin l'animal i els cops que es poden entendre com una agressió seràn contraproduents. Es pot castigar verbalment o mullant d'aigua l'animal amb un vaportizador per intentar redirigir el comportament del conill. L'esterilització quirúrgica sol ser bastant efectiva en els casos d'agressivitat (sobretot en la territorioal i menys en la per dominància).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada