dilluns, 15 d’octubre del 2012

Els cobais i la vitamina C

Cobai (Cavia porcellus) paraplèjic per culpa d'una falta de vitamina C crònica.

Els cobais (Cavia porcellus), igual que els humans, són incapacos de sintetitzar vitamina C ja que no tenen un enzim necessari per fer-ho que s'anomena gulonolactona-oxidasa. Per tant, l'únic aport de vitamina C de les cobaies prové de la dieta. Dincs d'aquest context, és freqüent trobar cobais que pateixen l'anomenada hipovitaminosi C.

Aquest problema pot aparèixer per causes primàries o associat a altres malalties. Per fer-nos una idea, els requeriments diaris de vitamina C per part dels cobais són de 10 mg/kg de pes (però augmenten fins a 30 mg/kg de pes quan l'animal està en creixement o en gestació). La vitamina C és necessària per la síntesi de col.làgen i per tant la seva carència afecta a les articulacions i als vasos sanguinis, entre d'altres. A més a més, la falta de vitamina C compromet l'óptim funcionament del sistema immune de l'animal. Els sígnes clínics són anorèxia, quietud, dolor i vocalitzacions, coixeres, rigidesa i inflor de les extremitats, pododermatitis, petequies mucocutànies i maloclusió dental (degut a la laxitud dels lligaments periodontals, que tambe ténen col.làgen).
 
Per diagnosticar el problema és bàsic un bon exàmen físic i una bona anamnesi, així com la revisió de la dieta. A vegades caldrà fer una radiografia per veure alteracions en els cartíl.lags de creixement o en les articulacions, o fins i tot fractures. 
El tractament es basa en ineccions de vitamina C, però tenint en compte que la s'ha de corregir la dieta per aportar la quantitat necessària de vitamina C. Les verdures de fulla fosca ténen un elevat contingut en vitamina C. Altres aliments rics en aquesta vitamina són el pebrot vermell, el tomàquet, la taronja, el bròquil, la col de Brusel.les o el kiwi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada