dijous, 31 de gener del 2013

Problemes respiratoris en fures (Brom vs. influenza)


Hiperqueratosi en els coixinets plantars d'una fura    

(Mustela putorius furo) malata de brom. 

Els dos principals agents causals de malatia respiratória en fures (Mustela putorius furo) són el virus del brom caní i el virus de l'influenza o grip. Ambdós es solen caracteritzar per afectar primerament les vies respiratóries altes, tot i que poden acabar afectant els bronquis i pulmons, però ténen un curs i un pronóstic bastant diferent.

L'etiologia del brom és deguda al mateix Paramixovirus que provoca la malaltia en gossos. La transmissió es produeix per aerosol o contacte directe amb femtes i altres secrecions. La progressió de la malaltia pot durar entre 12 i 40 dies segons varis aspectes depenents del virus. La mortalitat sol ser propera al 100%, doncs no hi ha trectament efectiu més que de suport. 
La primera fase és catarral, barrejant signes respiratoris i cutanis (descàrrega oculonasal, tos, eritema, prurit a la zona inguinal, hiperqueratosi dels coixinets plantars,...). Més endavant l'animal pot desenvolupar una fase neurològica amb incordinació, convulsions i fins i tot el coma. 
En una radiografia toràcica podem veure congestió o consolidació pulmonar alguns cops en que es complica amb una pneumonia secundària. En l'hematologia veurem un augment dels leucòcits. Molts cops la prova definitiva és una histopatologia realitzada postmortem. 

Per altra banda, les fures són molt sensibles al virus de l'influenza humana. Si algú de la familia ha estat malalt de grip i després ho està l'animal, és molt probable que la grip sigui la causa. Es transmet per aerosol de les persones a les fures i viceversa. Els símptomes són principalment de vies respiratòries altes (tos, descàrrega oculonasal serosa, estornuts,...). A vegades hi poden haber problemes de vies baixes per infecció secundària o una lleu enteritis. En general el quadre clínic és lleu i autolimitant, durant uns 5-10 dies. 

Les principals diferències a tenir en compte són que en el cas del brom solen haver-hi signes cutanis i neurológics en fases avançades (en les que l'influenza ja hauria d'haver curat), que la tos i ls estornuts són menys freqüents en el brom, i que en aquest últim la descarrega nasal pot ser més purulenta i la mortalitat molt més elevada.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada