dissabte, 22 de març del 2014

La ninfa (Nymphicus hollandicus)

Exemplar de ninfa (Nymphicus hollandicus)

La ninfa o carolina (Nymphicus hollandicus) és un ocell de la família de les cacatues, dins l'ordre de les psitàcides. Els animals adults solen pesar entre 80 i 100 grams, i l'esperança de vida ronda els 8 anys. Els mascles es solen diferenciar de les femelles per tenir una taca vermella a la galta de menor diàmetre i color més intens, tot i que no és un tret fiable al cent per cent. Les femelles solen presentar colors més grisos a la cara i unes bandes grogues al revers de la cua. Com a animal de companyia cal destacar que poden arribar a interactuar molt, tant com un lloro, i que poden arribar a aprendre cançons i paraules. També s'ha de tenir en compte que cal una bona socialització (i per tant, un treball diari) per optimitzar la convivència de l'animal amb la família.

S'han de mantenir en gàbies el més amples i grans possibles, amb pals i joguines. El fons de la gàbia ha de separar-se amb una reixa perquè l'animal no entri en contacte amb les seves deposicions. S'ha de mantenir una bona higiene a la gàbia, doncs pot ser origen de malalties. Cal posar un abeurador i una menjadora a l'abast de l'animal. Es recomanen sempre que sigui possible vols controlats per fora la gàbia. Pel que fa a l'alimentació, ha de ser basada en pinsos específics per carolines (entre ells recomanant les marques Pretty Bird, Zupreem o Marshall per exemple). També se'ls hi pot oferir fruites i verdures variades (com per exemple enciam, col, poma, pera, meló, etc.). S'ha de tenir en compte que l'alvocat és tòxic per a les psitàcides, i per tant no s'ha de donar mai com a aliment.

Les ninfes necessiten períodes de joc per al seu correcte desenvolupament com a animals, així com poder volar, buscar menjar, amagar-se en alguna zona que dificulti el contacte visual, etc. Són animals molt socials, i sobretot les que s'han criat a mà (papilleres) tenen un contacte molt íntim amb les persones. Cal vigilar no reforçar massa aquests contactes, doncs a vegades l'animal pot pensar que està per sobre nostre en la cadena jeràrquica i aquest no ha de ser mai el cas.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada