dijous, 1 de març del 2012

La malaltia renal en rèptils



Gota articular derivada de malaltia renal en un camaleó. 

La patologia renal és un dels problemes més comuns en els rèptils mantinguts com a mascota. Malauradament, degut a l'inespecificitat dles símptomes i l'etiologia multifactorial aquests transtorns solen detectar-se en fases avançades. Les principals patologies que poden desenvolupar són quists renals, dipósit de pigments derivats de la sang, nefrocalcinosi (dipòsit de calci als ronyons), gota úrica, amiloidosi, edema renal, intoxicació, neoplàsia, trauamtisme i nefritis per varies causes.

Obtenir una història clínica detallada és important per distingir entre un problema crónic o agut i per detectar si el rèptil pot estar afectat a nivell metabólic. La malaltia renal aguda es sol manifestar per l'aparició sobtada d'anorèxia i depressió, acompanyada o no de la falta d'eliminació d'orina o urats. La malaltia renal crónica sol manifestar-se per un deteriorament de la condició corporal de l'animal, deshidratació i letàrgia de llarga duració. A més, sol estar empitjorada per les deficiències en la manutenció d'aquests animals. Per valorar l'hidratació ens fixarem en l'elasticitat de la pell i en l'enfonsament dels ulls. Quan la malaltia renal cursa amb pèrdua de proteïnes plasmàtiques es poden originar edemes, sent el de faringe relativament comú. Quan hi ha problemes renals i s'eleva l'àcid úric en sang, és freqüent l'aparició de la gota articular o acumulació de cristalls d'aquesta substància als espais articulars, sobretot a les extremitats.

Pel que fa al dinagnòstic, varies proves poden ajudar al veterinari. Pel que fa a l'hematologia, les elevacions del valor hematòcrit són suggestives de deshidratació i l'inflamació o infecció pot resultar en leucocitosi degut sobretot a heterofilia. En la bioquímica sanguínia és molt útil evaluar l'àcid úric i el calci. La radiografia permet veure si hi ha augment de mida o calcificació del teixit renal.


-Extret dels apunts del Curs de Medicina i Cirurgia en Animals Exòtics organitzat per Novotech 
(Desembre 2011).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada