Conill amb síndrome vestibular degut a una pasteurel.losi. |
El manteniment del cap girat (anomenat síndrome vestibular degut a que la malaltia afecta als nervis vestibulars) és la presentació neurológica més freqüent en els conills domèstics. Aquesta tortícolis pot anar acompanyada de nistagmus (moviments involuntaris dels ulls), pèrdua de l'equilibri o fins i tot l'animal arriba a rodar sobre si mateix. Segons on es localitza la lesió nerviosa pot ser d'origen central (al tronc de l'encèfal) o perifèric (als nervis de l'equilibri que passen pe l'oïda mitja i interna).
Les causes més freqüents són infeccioses. la pasteurel.losi i l'encefalitozoonosi. Altres menys importants són traumatismes, neoplàsies, paràsits, toxoplasmosi, etc. La pasteurel.losi és una malaltia causada per Pasteurella multocida, una bactèria que es pot trobar en el tracte respiratori superior de molts conills i que pot provocar infecció i ascendir cap a l'oïda. L'encefalitozoonosi és provocada per Encephalitozoon cuniculi, un protozou que afecta al cervell, al sistema immune i als ronyons (provocant també problemes renals). El tractament d'ambdues malalties és realitvament senzill i, tret d'alguns casos molt avançats o difícils, l'animal s'acaba curant passat un temps. El tractament de suport inclou rehidratació i alimentació assistida.
Si els signes clínics són severs, el pronòstic pot ser dolent. Cal destacar que tot i la curació clínica, si la lesió nerviosa no es repara del tot l'animal sol quedar amb el cap de costat, fet que no impedirà que continui fent una vida normal. Caldrà vigilar llavors l'aparició d'úlceres i altres problemes oculars a l'ull que quedi a prop del terra. Molts casos d'encefalitozoonosis milloren espontàniament si són lleus, fins i tot sense tractament.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada