Femella de hàmster daurat (Mesocricetus auratus) amb les seves cries. |
Primer de tot hem de conèixer la fisiologia normal de la reproducció dels hàmsters. El cicle estral de les femelles de hàmster dura 4 dies, i cap al seu final s'observa una secreció groguenca i espessa (és nomral, no confondre amb vaginitis o piometra). La presència d'aquesta secreció indica la proximitat de l'ovulació i l'acceptació del mascle.
Per fer l'aparellament és molt preferible portar la femella a la gàbia del mascle i mai al contrari, doncs les femelles poden ser agressives. Si aquesta refusa al mascle, s'han de separar immediatament.
Als 10 dies de gestació ja s'observa l'abdómen distés i un augment de pes, i la femella prepara el niu. Les cries neixen (entre 15 i 22 dies després en funció de l'espècie) sense pèl i comencen a probar aliments sólids a partir dels 9 dies de vida. En el moment del part és recomanable retirar el mascle de la gàbia.
Els hàmsters poden criar durant tot l'any, tenint fins a 5 o més parts anuals, però en general hi ha una pausa hivernal en la reproducció. Si les femelles estàn estressades per qualevol factor després del part, és probable que es mengin a les cries. Aquest problema és més freqüent en el hàmster daurat que en les altres espècies de hàmsters. Per prevenir-lo és molt important no molestar la femella durant els 10 dies posteriors al part, posant la gàbia suficient menjar i aigua per tot aquest període.
Tot i que la incidència de problemes reproductius en hàmsters és en general baixa, es poden donar casos de pseudogestació, mastitis o piometra. Mitjançant una palpació abdominal ben feta i/o ecografia es pot confirmar la presència de patologia uterina. El tractament quirúrgic (ovariohisterectomia) està indicat per la majoria de problemes.