dimecres, 2 de març del 2011

Distòcia en cobais (Cavia porcellus): cessària

Cobai femella amb les seves tres cries.
Si una cobai (Cavia porcellus) femella es cobreix per primera vegada quan aquesta té més de 9-12 mesos d'edat, la separació de la sínfisi púbica durant el part sol ser inadequada i ocorre una distócia. Aquesta també pot ser deguda a una mida excessiva dels fetus i a l'obesitat (que també predisposa a l'aparició de toxèmia de la gestació). S'ha de vigilar de ben a prop la femella durant l´'ultima fase de la gestació i trucar al veterinari si l'animal mostra apatia, manca de gana o altres símptomes inespecífics de malaltia. Si desenvolupa una secreció vaginal sanguinolenta o de color verd oliva, l'animal ha d'anar a la consulta veterinària urgentment si no expulsa les cries en un plaç d'una hora aproximadament. 

La cirurgia es realitza mitjançant un abordatge a través de la línia mitja ventral, de forma similar a la tècnica utilitzada en gossos i gats. És millor tancar la pell amb una sutura subcuticular ja que no estarà exposada a l'exterior i així serà menys probable que l'animal se la remeni. S'ha de realitzar una teràpia de suport perioperatória molt completa i amb freqüència és imprescindible una bona fluidoteràpia per aconseguir un resultat satisfactori. 

Desgraciadament, les cries solen estar mortes quan s'extreuen de l´'uter i la mortalitat materna també pot arribar a ser elevada. Els cobais orfes poden alimentar-se amb puré de dieta comercial granulada o amb llet de vaca diluïda, utilitzant una xeringa. Si es mantenen varies femelles i una altra femella ha parit també recientment, es pot realitzar adopció.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada