diumenge, 27 de febrer del 2011

Embenatges en aus: embenatge en vuit

Passos a seguir per realitzar correctament un embenatge en vuit a l'ala d'un ocell.
L'embenatge en vuit és potser l'embenatge més útil i alhora un dels més incorrectament aplicats en aus. Aquest tipus d'embenatge serveix per immovilitzar fractures de l'ala distals a l'articulació humero-radial, per mantenir l'ala quieta quan l'animal hi porta un cateter IO (intraossi) o per ajudar a tractar lesions de la pell. El material utilitzat dependrà de l'estat del teixit circumdant i/o de l'ós. 

La vertadera dificultat d'aquest tipus d'embenatge a l'ala d'un ocell radica en el manteniment d'aquest al seu lloc mentre s'incorpora l'humer al bendatge. La col.locació ha de començar a la zona axil.lar, on l'ala s'uneix al cos de l'animal. Després cal portar el material cap a la superfície dorsal de l'ala (area carpal) i cobrir després la zona ventral, per acabar formant un "vuit" en direcció a la punta de l'ala (tal com indica el dibuix superior). L'embenatge estarà complet quan s'hagi repetit l'operació unes 3 o 4 vegades. 

Si és necessari es pot aplicar una llaçada a través del cos de l'ocell, per assegurar que l'humer queda fixat. Cal vigilar llavors que aquesta no estigui massa apretada ja que pot comprometre la respiració de l'animal. Tampoc es pot col.locar aquesta massa caudal sinó les potes poden quedar-hi atrapades.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada