dijous, 12 de maig del 2011

Manteniment en captivitat del gecko diürn gegant (Phelsuma grandis)

Exemplar de gecko diürn gegant (Phelsuma grandis) sobre una canya de bambú.

El gecko diürn gegant (Phelsuma grandis) és una espècie de gecko bastant resistent i fàcil de mantenir, fet pel qual és bastant popular entre els aficionats al manteniment de rèptils. Fons fa poc aquesta espècie era considerada una subespècie del gecko diürn Phelsuma madagascariensis, però avui en dia es consideren espècies diferents. Aquesta espècie és la més gran de mida del gènere (pot arribar als 30 cm) i té una cosntitució robusta. Habita al nord de Madagascar, on es pot trobar dins i al voltant de les cases. Una parella adulta pot allotjar-se en un terrari de vidre de 150 L de capacitat (60x30x60 aprox.). La temperatura diürna ha de ser de 28-30 graus centígrads, amb un punt calent on s'arribi als 35 graus centígrads sota una bombeta incandescent. De nit, la temperatura ha de baixar cap als 24-28 graus centígrads. L'humitat relativa s'ha de mantenir a 65-85% i el terrari ha de disposar de fluorescents connectats unes 14 hores al dia. Un període hivernal d'uns 1-2 mesos (temperatura nocturna a 5,5 graus centígrads + humitat a 45-55% + fotoperíode de 8-10 hores) contribueix a preparar-los per la reproducció i desencadenar les cópules en cas que es volguessin fer criar.

Al tractar-se d'animals arborícoles els terraris han de ser alts i pot ser molt útil decorar-los amb plantes naturals com canyes de bambú (o de tubs de PVC substituint aquests elements naturals). Pel que fa a l'alimentació, són animals frugívors i insectívors. Ténen una gana voraç i una bona dieta pot estar conformada per grills (Acheta domestica), cucs de la farina (Tenebrio monitor) i larves d'arnes de la cera (Galleria mellonella). També accepten purés de fruites i pot ser necessari espolvorejar les preses amb suplement mineral de qualitat amb vitamina D3 i una bona relació calci/fósfor (2:1).



Text extret de la revista Reptilia núm. 86

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada