diumenge, 4 de desembre del 2011

Malalties freqüents en aus rapinyaires


Aligot comú (Buteo buteo) amb una placa lingual causada per Capillaria spp.




Les aus rapinyaires que solen arribar a les consultes veterinàries provenen majoritàriament de particulars aficionats a la falconeria, col.leccions privades de zoológics/parcs temàtics, exemplars de programes de conservació de fauna o animals salvatges ferits. S'han de tractar tots els animals, sigui quina sigui la seva procedència, tenint en compte que necessiten una qualitat de vida i molts cops si no és segur que es pugui mantenir aquesta s'ha de pensar en estalviar patiment a l'animal. A més, no demostren malaltia fins que verdaderament estàn molt afectats i progressen més ràpidament fins a estats crítics. 


Malalties gastrointestinals: 
- Enteritis: sol presentar-se amb canvis de color i consistència de les femtes i els urats, regurgitació o vòmit, alteració de la gana, aprimament, melena o hematoquecia, aliment no digerit en les femtes i altres. Les principals causes inclouen bacteries (per proliferació d'aquestes en el menjar, que sempre s'ha de donar fresc o descongelat per evitar que hi creixin microorganismes), virus (sobretot adenovirus i paramixovirus, aquest últim sobretot en animals alimentats amb coloms), fongs, endoparàsits (típicament nematodes com Capillaria spp.), toxicosis (per plom o nitrats) o altres causes (neoplàsies, cossos estranys, dieta, medicació, etc.). 
- Impactació del pap: l'aliment es queda atrapat en el pap i s'acaba podrint per acció de les bactèries. Pot ser degut a una infecció prèvia, menjar irritant o càustic, deshidratació, pèrdua de condició corporal o que encara no s'agués buidat el pap de l'última vegada que l'animal ha menjat. L'animal pot entrar en estat de shock i pot progressar a toxèmia i estat crític. 

Endoparàsits: (cal destacar que no sempre seràn patógens)
- Helmints: sobretot Capillaria spp., que dona problemes a l'orofaringe o a l'intestí dels animals. Sobretot en animals que mengen cucs de terra (hoste intermediari).
- Protozous: Trichomonas gallinae invaeix la mucosa de l'orofaringe, l'esfòfag i el pap i forma unes plaques blanques. En animals que mengen coloms (s'evita si es congela el colom).
- Coccidis: Eimeria, Sarcocystis i Frankelia es poden trobar però sobretot Caryospora té importància patològica sobretot en falcons i mussols en captivitat. Sol afectar a individus joves o immunoldeprimits causant pèrdua de pes, diarrea, dolor abdominal, inapetència, etc.

Malalties respiratòries:
 -  Aspergilosi: el fong Apsergillu fumigatus o altres de la mateixa espècie solen afectar a animals amb un ambient no gaire net i bastant humit. Pot formar nòduls a la siringe (provocant canvis de veu o sorolls respiratoris), als pulmons (amb un pronòstic dolent) o als sacs aeris (provocant signes inespecífics com letàriga, pèrdua de gana, problemes intestinals, poliuria/polidipsia i probelmes hepàtics derivats de la formació d'aflatoxines).









0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada