diumenge, 10 de juliol del 2011

Malaltia óssia metabólica en rèptils

"Mandíbula de goma" caracterísitca de malaltia óssia metabòlica en aquesta iguana verda (Iguana iguana).

La malaltia óssia metabólica (MOM) és un problema que afecta d'una forma bastant freqüent als rèptils mantinguts en captivitat. La causa d'aquest procés és un desequilibri mineral bàsicament provocat per una disminució dels nivells de calci o un augment dels de fósfor, fet que provoca la descalcificació en els óssos i eventualment osteoporosi. Sol estar provocat per un dieta deficitària en calci o vitamina D3 o per un excès de fòsfor; o molts cops també per falta d'accés a llum ultraviolada B (UVB) necessària per l'activació dels sistemes d'absorció de calci. Pot ser a més secundària a malaltia renal prèvia (o altres cops la malaltia renal pot aparèixer com una conseqüència a llarg plaç). 

Durant l'época de creixement és quan les necessitats de calci són majors i per tant l'edat de presentació sol ser quan els animals són joves. Afecta sobretot a iguanes, tortugues, gueckos, varans i pogones peró pot afectar qualsevol rèptil i en cada espécie o fins i tot animal les manifestacions poden ser molt diverses. La relació calci/fósfor (Ca/P) óptima provinent de la dieta ha de ser de 2/1. Així, els cucs de la farina (Tenebrio monitor) o les cries de ratolí poden resultar carents en calci i amb continguts massa elevats en fósfor i proteïna animal; i alguns vegetals poden portar massa fósfor (raïm o bananes) o fins i tot quelants de calci (espinacs).

Se sol trobar deformitats óssies (sobretot a la cua o a la columna vertebral), un estovament de la mandíbula (anomenada "mandíbula de goma"), un eixamplament dels braços a la zona humeral (anomenat "popeye arms"), estovament de la closca i el plastró de les tortugues (o creixement piramidal de les plaques), debilitat, apatia, constipació, predisposició a patir fractures óssies i en casos avançats tremolors musculars per hipocalcémia. Una radiografia és ideal per valorar la densitat óssia i les possibles deformacions, i una analítica sanguinia pot ajudar al diagnóstic (sol haver-hi hipocalcémia i normofosfatémia). Per prevenir el problema és molt important mantenir l'animal exposat a la llum del Sol (no filtrada a través de cap vidre) o a làmpades de llum UVB a la longitud d'ona adeqüada per afaborir la síntesi de vitamina D3 (que cal canviar cada 6-12 mesos).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada