dissabte, 13 d’agost del 2011

Experiències veterinàries: neoplàsia abdominal en un eriçó de ventre blanc (Atelerix albiventris)

Eriçó de ventre blanc (Atelerix albiventris) albí.

Arriba a la consulta del veterinari un eriçó de ventre blanc o eriçó pigmeu africà (Atelerix albiventris), mascota cada cop més freqüent entre els animals exòtics de companyia, amb problemes d'apatia, anorèxia i debilitat que al intentar tancar-se sobre si mateix no ho aconsegueix del tot. És una femella albina d'uns 3 anys que pesa uns 780 grams. El propietari ens informa que ve per una segona opinió, ja que al centre on la va portar primer li van dir que segurament el problema seria o una neoplàsia o una malaltia cardíaca, i li donaven un mal pronóstic. 

Durant l'exàmen físic es detecta un abdómen inflat, on es troba una massa a la palpació i certa quantitat d'ascitis. Es decideix fer una ecografia de l'animal, on es detecta una massa quística de grans dimensions a l'abdómen i líquid lliure. Durant aquest procediment es van prendre mostres ecoguiades per realitzar citologies del teixit anómal. L'animal es va hospitalitzar a l'espera dels resultats amb fluidoteràpia intravenosa. El dia següent els resultats de l'anàlisi histopatológic van suggerir que es tractés d'una neoplàsia epitelial/adrenal bastant invasiva. El veterinari va concloure doncs que l'animal podia tenir una neoplàsia de qualsevol mena de teixit abdominal i que la única opció era fer una laparotomia exploratória i, en cas que fos teixit reproductiu (principal sospita per la formació de quists), practicar una ovariohisterectomia convencional. En cas que fos qualsevol altre tipus de teixit s'hauria de valorar el cas (per exemple, si es troba a l'estómac no és gens fàcil i el pronóstic reservat). 

L'endemà al matí es va dur a terme la cirurgia. Es va induïr l'animal amb una combinació de butorfanol i ketamina, es va preparar tot l'equip quirúrgic i anestèsic i va començar l'operació. Al obrir la cavitat abdominal de seguida ens vam trobar amb una massa molt gran i heteromorfa i amb petits quists i una cavitat abdominal plena de líquid (després de buidar-lo es van comptabilitzar uns 60 ml de líquid serosanguinolent). A la primer impressió semblava teixit digestiu peró un exàmen més acurat va permetre que el cirurgià identifiqués la massa com a teixit reproductiu al veure que el peduncle que la subjectava era el principi de la matriu. Durant l'exploració de la cavitat abdominal es van identificar limfonodes mesentèrics engruixits i fins i tot potser metastàtics. Es va procedir a lligar part del teixit connectiu que subjectava la massa amb Hemoclips i després es va fer la lligadura de la matriu amb una sutura monofilament sintètic reabsorbible (Monosyn 4/0). Llavors es va tancar l'animal per capes (muscular, subcutani i punts simples a la pell). Un cop recuperat de l'anestésia i ja estable, es va tornar a pesar l'animal i va marcar uns 380 grams: la neoplàsia representava un 49% del pes de l'animal. Es van prendre mostres de biópsia de la massa i es van enviar a histopatologia per identificar l'origen de la neoplàsia. Tal com diu el veterinari, segurament hagi fet metàstasi i l'animal no duri molt més, però s'ha allargat la qualitat de vida de l'eriçó i la resta és en mans de la mare natura.





dilluns, 8 d’agost del 2011

Un any d'EXOTIA!


Felicitats EXOTIA!
Ja fa un any que vaig començar amb molta il.lusió aquest blog pels amants dels animals exótics amb afany per ajudar a mantenir aquests animals a casa de la millor manera possible, estalviant maldecaps tant a aquests com a les persones que conviuen amb ells. El meu objectiu principal era donar a conéixer aquells principals trets característics d'aquesta fauna tan especial, destinant aquests consells sobretot a aquells que no saben molt bé com es cuida el seu animal exótic i fent-ho d'una manera clara i entenedora, sense usar massa llenguatge cientñific ni específic. Encara que el meu desitg era que molta gent s'aprofités de l'informació que hi penjo regularment, en realitat no era el meu objectiu arribar a cap xifra concreta de visitants peró tampoc m'esperava que amb un any de vida ja passés les 2.500 visites. Vull destacar que tota la informació que poso a la disposició en el blog està ben referenciada en bibliografia veterinària i sempre extreta de fonts d'informació que també utilitzo jo (que per cert, només em queda un mes de pràctiques per ser llicenciat en veterinària).
Finalment, moltes gràcies a tots els que gràcies a aquest blog feu la convivència amb el vostre animal molt més agradable i saludable i als que aprofitareu la nova informació durant els llargs anys que li queden de vida al blog EXOTIA, el blog dels amants dels animals exótics.



diumenge, 7 d’agost del 2011

Clamidiosi en psitàcides (o psitacosi)

Conjuntivitis en una carolina o nimfa (Nymphicus hollandicus) afectada per clamidiosi.

La clamidiosi en psitàcides està causada per una bactéria intracelul.lar obligada anomenada Chlamydophila psittaci. El rang d'espécies dins les aus que es poden veure afectades per aquest agent patógen és molt ample: psitaciformes, paseriformes, anseriformes, columbiformes,... Fins i tot pot afectar a mamífers i réptils. Quan l'animal afectat no és una psitàcida és més encertat denominar la malaltia ornitosi. La transmissió es produeix per inhalació, ingestió o contacte de les mucoses amb femtes, orina, secrecions nasals i lacrimals, moc orofaringi i pols de les plomes. A més a més, també està descrita la transmissió vertical (de pares a fills). 

El quadre clínic de la malaltia sol variar bastant en funció de la soca, l'espécie afectada i l'estat immunitari de l'animal infectat (podens esser fins i tot assimptomàtic). Els lloros amazónics (Amazona spp.) i els guacamais són més susceptibles que, per exemple, les cacatues o els yackos (Psittacus erithacus). A més, els animals més joves són més susceptibles a contraure la malaltia. Dins els quadres clínics més habituals podem trobar:
- Infeccions subclíniques: encara que no mostrin cap signe extern, els animals ténen la bacteria i la van eliminant i contagiant a altres animals. Aquest estat de portador s'observa habitualment en nimfes (Nymphicus hollandicus). En situacions d'estrés els animals poden mostrar signes i incrementar l'eliminació. 
- Infeccions moderades que evolucionen a cróniques: la forma més habitual de la malaltia amb diarrees intermitents, pérdua de pes i plomatge de mal aspecte (alguns cops amb conjuntivitis i sinusitis).
- Infeccions multisistèmiques:anoréxia, depressió, diarrea, dispnea, estornuts, descàrrega nasal mucopurulenta, sinusitis, conjuntivitis i biliverdinuria. Molts d'aquests animals moren.
 Amb el temps pot arribar a aparèixer simptomatologia nerviosa (tremolors, moviments asincrónics, etc.).

La psitacosi és una malaltia zoonótica que en humans provoca un procés respiratori semblant a una grip amb dolors musculars i de cap juntament amb febres recurrents, que es pot arribar a extendre causant pneumonia, meningitis i finalment la mort. En els col.lectius de psitàcides i on es treballa amb elles és una malaltia a controlar en les zones de quarentena.