diumenge, 7 d’agost del 2011

Clamidiosi en psitàcides (o psitacosi)

Conjuntivitis en una carolina o nimfa (Nymphicus hollandicus) afectada per clamidiosi.

La clamidiosi en psitàcides està causada per una bactéria intracelul.lar obligada anomenada Chlamydophila psittaci. El rang d'espécies dins les aus que es poden veure afectades per aquest agent patógen és molt ample: psitaciformes, paseriformes, anseriformes, columbiformes,... Fins i tot pot afectar a mamífers i réptils. Quan l'animal afectat no és una psitàcida és més encertat denominar la malaltia ornitosi. La transmissió es produeix per inhalació, ingestió o contacte de les mucoses amb femtes, orina, secrecions nasals i lacrimals, moc orofaringi i pols de les plomes. A més a més, també està descrita la transmissió vertical (de pares a fills). 

El quadre clínic de la malaltia sol variar bastant en funció de la soca, l'espécie afectada i l'estat immunitari de l'animal infectat (podens esser fins i tot assimptomàtic). Els lloros amazónics (Amazona spp.) i els guacamais són més susceptibles que, per exemple, les cacatues o els yackos (Psittacus erithacus). A més, els animals més joves són més susceptibles a contraure la malaltia. Dins els quadres clínics més habituals podem trobar:
- Infeccions subclíniques: encara que no mostrin cap signe extern, els animals ténen la bacteria i la van eliminant i contagiant a altres animals. Aquest estat de portador s'observa habitualment en nimfes (Nymphicus hollandicus). En situacions d'estrés els animals poden mostrar signes i incrementar l'eliminació. 
- Infeccions moderades que evolucionen a cróniques: la forma més habitual de la malaltia amb diarrees intermitents, pérdua de pes i plomatge de mal aspecte (alguns cops amb conjuntivitis i sinusitis).
- Infeccions multisistèmiques:anoréxia, depressió, diarrea, dispnea, estornuts, descàrrega nasal mucopurulenta, sinusitis, conjuntivitis i biliverdinuria. Molts d'aquests animals moren.
 Amb el temps pot arribar a aparèixer simptomatologia nerviosa (tremolors, moviments asincrónics, etc.).

La psitacosi és una malaltia zoonótica que en humans provoca un procés respiratori semblant a una grip amb dolors musculars i de cap juntament amb febres recurrents, que es pot arribar a extendre causant pneumonia, meningitis i finalment la mort. En els col.lectius de psitàcides i on es treballa amb elles és una malaltia a controlar en les zones de quarentena.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada