dissabte, 15 d’octubre del 2011

Manteniment de tortugues terrestres


Exemplar de tortuga russa (Agrionemys horsfieldii) alimentant-se.


Les tortugues terrestres que més comunment es mantenen en captivitat són les de l'àrea mediterrània (Testudo spp.). Les de clima temperat poden hivernar mentre que les procedents de zones tropicals/subtropicals (Geochelone spp. per exemple) no han d'hivernar. Només algunes tortugues considerades terrestres (per exmple els gèneres Terrapene o Rhinoclemmys) són semiacuàtiques.

Segons el seu origen hi ha dues maneres d'allotjar-les en òptimes condicions: 
- Les tortugues terrestres de clima temperat (Testudo spp., Terrapene spp., Agrionemys horsfiedlii, etc.) poden allotjar-se tant en un terrari com a l'aire lliure (al jardí per exemple). Si estàn a l'exterior convé que tinguin una zona on resguardar-se tant del Sol de ple estiu com de les plujes de l'hivern. En un terrari interior hauràn d'estar al voltant dels 26 graus centígrads, sent opcional l'hivernació. Si es vol fer hivernació, s'ha d'anar disminuint la temperatura progressivament i colocar un substracte esponjós o de palla. L'hivernació durarà 2 o 3 mesos. Després, el despertar serà progressiu incrementant la temperatura uns dos graus centígrads cada dia i proporcionant-li molta aigua i aliments de fàcil deglució (verdues bullides). Abans de començar l'hivernació cal asseguar-se que l'animal podrà suportar-la (desparasitació i visita al veterinari). S'ha de vigilar que la temperatura d'hivernació sigui baixa i mantinguda, doncs si fluctua l'animal pot patir fàcilment infeccions respiratòries i pèrdua de pes. Mai s'ha de fer hivernar una tortuga massa petita o recent adquirida (no sabem si podràn suportar-ho). 
- Les torugues de clima tropical (Geochelone spp., Stygmochelis pardalis, etc.) han de tenir terraris amples i s'han de mantenir entre 29 i 35 graus centígrads. És molt saludable que surtin a prendre el Sol i passejar. No s'han de fer hivernar mai. S'han d'evitar les fluctuacions de temperatura, sobretot a la primavera i la tardor. 

Pel que fa a l'alimentació, la majoria són hervíbores i s'alimenten de fulles, fruites, arrels i flors molt variades. Algunes espécies poden consumir a vegades invertebrats però aixó forma una part molt petita de la dieta. Com a excepció, les tortugues del génere Terrapene ténen una dieta omnívora i solen menjar cucs, baboses, cargols o carronya. Han de ser abundants els aliments rics en calci com el julivert, la rúcula, la col, el canonge, etc. Es poden oferir plantes silvestres com dent de lleó, trévols, roses, figuera de moro (molt apetitosa per les Testudo spp.) o flor d'Hibiscus i fruites com figues, maduixes o meló (encara que cada tortuga té els seus propis gustos). S'han d'evitar les dietes monótones basades en enciam i tomàquet. Alguns vegetals ténen certes peculiaritats: els espinacs s'han d'evitar (ténen quelants de calci), el plàtan i el raïm en excés poden suposar en déficits de calci i els espàrregs ténen massa purines i poden comportar deteriorament renal. Si es vol optar per alimentar amb pinso, optar pels formulats per tortugues de terra i evitar els de gos o gat. Cal saber que poden passar llargs temps sense menjar. Cal que tingui accés a l'aigua sempre que vulgui (encara que sembla que vegui molt poc). 




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada