dilluns, 13 de setembre del 2010

Manteniment de tortugues aquàtiques


La tortuga aquàtica més popular de totes és la tortuga de Florida o d'orelles roges (Trachemys scripta elegans). A l'hora de sexar-les, cal tenir en compte que en general les femelles adultes són majors que els mascles (les de T. scripta elegans poden arribar als 1.500 kg mentre els mascles no solen passar dels 800). La cua dels mascles és més llarga i aquests ténen el cap més afilat. En grups d'exemplars de densitat elevada podem trobar que les femelles ténen ferides de mossegades al coll, fetes pels mascles durant el peculiar aparellament.

L'esperança de vida sol oscil.lar entre els 12-20 anys d'una
T. s. elegans i els 42 d'una Chelydra serpentina. La seva temperatura ambiental òptima és de 25-30 graus centígrads per la majoria d'espécies. Per termoregular surten de l'aigua cap a una zona que els hi permeti prendre el sol i arribar a una temperatura interna ideal. Un fotoperíode creixent, de 14 hores de llum i 10 de foscor, activa la reproducció; mentre un decreixent unit a temperatures inferiors als 23 graus centígrads inicia l'hibernació. Aquesta hibernació sol durar de novembre a abril i la realitzen preferiblement sota l'aigua. Si no es vol fer hibernar a les tortugues és necessari instal.lar un calentador, la potència del qual haurà de concordar amb el volum d'aigua a escalfar.

La longitud del terrari ha de ser com a mínim de 5 vegades la distància màxima de la carcassa de l'adult i ha de tenir 3/4 part d'aigua i 1/4 part de terra. L'accés a la zona de terra ha d'estar facilitat per una rampa. Aquestes tortugues embruten molt l'aigua amb els seus excrements i restes d'aliment, de manera que és necessari un filtre per aquari o una renovació suficient de l'aigua. Si no és possible l'accés a llum solar directa és necessari un fluorescent de llum de dia o una altra font de llum artificial que aporti radiació UVB. També s'ha d'evitar que l'animal pugui fugar-se ja que són molt bones escaladores.


Les tortugues de Florida i la majoria d'emídids són bàsciament carnívors quan són joves, evolucionant a una dieta més omnívora a mesura que es tornen adults. En captivitat la dieta s'ha de basar en carn (pollastre, vedella o fetge per exemple) i peix fresc o congelat (sardines, qualsevol peix trossejat, gambes o altres). Als adults també se'ls hi pot donar enciam, poma tallada a trossos o espinacs per exemple. Es pot suplementar amb pinsos formulats per galàpags americans. S'ha d'evitar un excès de gamba seca (
Gammarus) i només s'oferirà com a complement esporàdic. El consum diari d'aliment és aproximadament d'1/5 del pes corporal i és convenient que un dia a la setmana facin dejú (fins i tot com més adults poden estar-se algun dia més sense menjar).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada