dissabte, 11 de setembre del 2010

Problemes digestius en hàmsters



Cal conèixer les peculiaritats normals en els hàmsters abans de parlar sobre els problemes del tracte digestiu d'aquests mamífers. La fórmula dental del hàmster és 2 x (I 1/1, PM 0/0, M 3/3). Els incisius estàn recoberts per una capa ataronjada denominada "enamela" que augmenta la seva resitència. Els incisius inferiors són el triple de llargs que els superiors- Els incisius són hipsodonts, és a dir, de creixement continu. Els molars en canvi són braquiodonts (no crèixen permanentment).
L'estòmac està dividit en dues porcions separades per un septe (margo plicatus). La càmbra anterior o proventricle és no glandular i la posterior o ventricle és glandular. La coprofagia és un mecanisme normal que els permet aprofitar nutrients i la fermentació de la fibra alimentària no és tan important com en cobais o xinxilles.

-Malaltia dental: els trencaments traumàtics dels incisius són relativament rars i poden ocasionar anorèxia i dolor durant uns dies. Es poden tractar amb analgèsia i dieta tova. Ocasionalment és poden produir sobrecreixements d'incisius que s'hauràn de tallar periódicament. No és donen sobrecreixements molars però si caries que es poden complicar amb abscessos.

- Enteritis i diarrea: L'ileitis proliferativa està provocada per Lawsonia intracelularis , però l'estrés i altres bactèries també intervenen en el desenvolupament de la malaltia. Afecta especialment a hàmsters dorats joves després del deslletament (entre 3 i 10 setmanes d'edat) provocant elevada mortalitat. A part de diarrea solen presentar postura encorvada pel dolor. El tractament es basa en fluidoteràpia, alimentació assistida i antibiótics com la tetraciclina, enrofloxacina i trimetoprim-sulfametoxazol.
Els hàmsters són sensibles a la malaltia de Tyzzer, provocada per Clostridium piliforme, que actua com a oportunista en situacions d'estrés; però la seva incidència en hàmsters mantinguts com a mascotes sembla escassa. Altres bactèries causants d'enteritis i diarrea són Escherichia coli, Salmonella spp. i Clostridium spp. A vegades es poden trobar cestodes com Hymenolepsis nana i oxiúrids com Syphacia spp., que en general son assimptomàtics.
L'administració d'antibiótics inadecuats com les penicilines, cefalosporines, eritromicina, gentamicina i vancomicina entre d'altres pot induir una enterotoxèmia mortal. Els canvis bruscos de dieta i l'excessiu aport de fruita i verdura també poden provocar diarrea. Les intususcepcions i prolapses de còlon i recte són complicacions bastant freqüents de la diarrea en els hàmsters dorats. El pronòstic de les dues situacions és greu i s'han de considerar urgències que necessiten resolució quirúrgica immediata del prolapse.

-Impactacions intestinals: amb freqüència es produeixen per ingestió de cotó o altres fibres artificials que ténen per fer el niu. El tractament conservador consisteix en oli de parafina o lactulosa.

- Prolapse d'abassons: són més freqüents en els hàmsters rusos. S'ha de recolocar sota anestèsia i fixar-se amb un punt de sutura percutani, que es retira a les dues setmanes. A vegades es poden produïr abscessos o impactacions si hi guarden dolços o aliments enganxifosos.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada