dimecres, 9 de febrer del 2011

Aspergilosi en psitàcides

Vista endoscópica d'un granuloma d'Aspergillus en un lloro
Els fongs del gènere Aspergillus són ubicus i poden actuar com oportunistes causant malaltia en les psitàcides amb un sistema immunitari debilitat. És habitual observar aquest procés sobretot en yackos (Psittacus erithacus), amazones de front blau (Amazona aestiva) i psitàcides salvatges recentment capturades. L'infecció es produeix per l'inhalació d'espores en animals immunodeprimits (per estrés o animals joves o vells) o sotmesos a llargs tractaments amb antibiótics o còrtics. 

El quadre clínic varia segons la localització de les lesions. L'aparició de granulomes en vies respiratóries causant obstrucció dóna lloc a quadres amb descàrrega nasal serosa/purulenta, dispnea aguda i fins i tot mort de l'animal per asfíxia. Si el granuloma no obstrueix el pas de l'aire el cas pot passar desapaercebut en un primer moment i evolucionar de forma més crónica (acompanyada de depressió, anorèxia, pèrdua de pes, dispnea, taquipnea, respiració amb la boca oberta i movent la cua, canvis de fonació, etc. En alguns casos pot afectar al sistema nerviós i causar atàxia, tortícolis o paràlisi. 

Podem utilitzar moltes proves per ajudar al diagnóstic: hematologia, bioquímica, radiologia, endoscópia, serologia,... Però per confirmar el diagnóstic són necessaris cultius, citologies i histopatologia. L'aspergilosi cursa amb leucocitosi, heterofilia, monocitosi i limfopenia. Pot donar elevacions de AST, LDH, àcids biliars i CK juntament amb una hipoalbuminemia. L'endoscópia és la millor eina per avaluar l'estat del sistema respiratori de l'animal i prendre mostres de granulomes.

El tractament en les primeres fases mostra millor pronóstic que en casos més avançats. L'itraconazol presenta una bona efectivitat i pocs efectes tóxics, fets pel qual es considera d'elecció. Es recomana complementar l'administració sistèmica d'aquest antifúngic amb nebulitzacions diàries d'altres (com enilconazol o anfotericina-B) i desinfectants no tóxics (F10). Cal vigilar amb l'itraconazol en yackos, ja que poden presentar toxicitat a aquest fàrmac (cal treballar a dosis mínimes recomanades). És important que l'animal estigui en una gàbia neta, seca i ben ventilada per evitar el creixement de fongs i així la malaltia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada