dissabte, 12 de febrer del 2011

Com cuidar el meu camaleó

Una femella de camaleó del Yemen (Chamaleo calyptratus).
La majoria de camaleons procedeixen de zones càlides d'Àfrica o Madagascar. Però l'hàbitat original d'aquests animals és molt variat; doncs alguns provenen de zones muntanyoses més fredes i humides. Els camaleons estàn altament especialitzats per la vida arborícola. Els dits de les extremitats adopten una disposició a mode de pinça i la cua és prènsil (i no regenerable, al contrari que en alguns llangardaixos). El canvi de color serveix per camuflar-se i per comunicar-se (defensa, gestació, malaltia, dormint,...). La majoria són ovípars però existeix alguna espècie ovovivípara (Chamaleo jacksonii). 

La temperatura a la que s'han de mantenir és variable en funció de l'espècie. Gairebé tots accepten temperatures entre 27 i 33 graus centígrads. En general, els camaleons no hibernen i no toleren descensos acusats i continus de temperatura. L'humitat ambiental s'ha de regular en funció de si l'animal és de zones semidesértiques o de zones forestals. En general, una humitat d'un 70-85% és un marge aconsellable per la majoria d'espècies. Aixó s'aconsegeuix amb un humidificador o pulveritzant aigua dins el terrari un o dos cops al dia. Com que són arboris els hi hem de facilitar un terrari amb molta vegetació i branques (per tenir també un bon refugi visual). El substrat pot ser de terra vegetal, grava o fibra de coco. 

La dieta dels camaleons inclou tot tipus d'invertebrats. En captivitat normalment se'ls hi donen grills, saltamartins, papallones de cucs de mel, escarabats i cucs diversos (de seda, de la farina, etc.). En espècies grans es pot complementar ocasionalment la dieta amb cries de ratolí. El camaleó del Yemen (Chamaleo calyptratus) suplementa la seva dieta amb vegetals, entre els quals maduixes, fulles carnoses com les de Potus i algunes flors (Hibiscus, roses, etc.). L'alimentació ha de ser abundant i variada i a disposició de l'animal durant tot el dia. Encara que poden estar molts dies sense beure, és necessari que tinguin disponible aigua constantment. Solen beure l'aigua que s'acumula en forma de gotes en les fulles (que aconseguirem al pulveritzar el terrari de forma manual o automàtica). A vegades també beuen d'un recipient amb branques sobre aquest i que sigui de fàcil accés. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada