dissabte, 16 d’abril del 2011

El meu lloro respira malament: dispnea en psitàcides

Guacamai noble (Ara nobilis) amb problemes de dispnea. 
El post d'avui intenta ser una guia ràpida, senzilla i sobretot útil per aquell que tingui una psitàcida a casa i un bon dia comenci a respirar malament. Primer de tot, podem identificar que l'animal respira malament (té dispnea) perquè la respiració se sent més exagerada i amb més freqüència. A més, ho fa amb la boca oberta i sol presentar una postura ortopneica (facilitant el pas de l'aire) i/o embolament de les plomes. Tambè es freqüent veure com la cua es balanceja cada cop que l'animal respira o en casos més greus distensió abdominal o altres signes de debilitat/hipòxia. A més, es important saber si es tracta d'un problema agut o crònic i si l'animal presenta altres signes (diarrees, pèrdua de plomes, etc.).

Fins ara l'exploració s'ha fet a distància, per tant no haurà calgut agafar l'animal en cap moment. També pot ser interessant agafar l'animal per examinar-lo més detingudament, però cal tenir en compte el grau de dispnea de l'animal i l'estrés que la captura ocasiona (valorant si és o no contraindicat en cada cas). Si agafem l'animal, valorarem si té descàrrega nasal, rinolits o podrem palpar la cavitat celòmica.

Els principals problemes que causen dispnea en psitàcides són:
- Rinolits: pedres que es formen taponant la cavitat nasal, freqüent en Yackos i no sol acompanyar-se d'altres problemes.
- Clamidiasi o ornitosi: malaltia sistèmica que cursa amb descàrrega nasal i estornuts freqüents, més comú en cacatues i periquitos, i solen presentar altres problemes (hepàtics, digestius, conjuntivitis, etc.). Cal vigilar perquè es pot transmetre a les altres psitàcides i fins i tot a l'home (és una zoonosi).
-  Sinusitis: típicament només amb descàrrega nasal i ocular
- Abscessos o altres problemes a nivell de les coanes (només es poden visualitzar al inspeccionar la boca)
- Cossos estranys: si hi ha algún material a l'abast de l'animal que podria haver ingerit i hagués anat a tràquea
- Aspergilosi: problema d'origen fúngic a diversos nivells del sistema respiratori, típic trobar sibilàncies respiratòries i/o canvis de veu. Segons el grau d'afectació la dispnea pot ser més o menys severa.
- Intoxicació per politetrafluoroetà (PTFE): per inhalació dels gasos que es produeixen al cuinar amb Teflon, que provoca una pneumonia severa, ràpida i terminal (típic d'animals que viuen en cuines).
- Distensió abdominal: qualsevol causa que provoqui un augment del volum de les visceres celòmiques farà que l'espai d'expansió dels sacs aeris sigui menor, disminuint així el volum d'aire que l'animal pot processar (neoplasies, hepatomegàlia, problemes de proventricle, celomitis, producció d'ous, etc.).


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada