dissabte, 16 d’abril del 2011

Malaltia adrenal en fures (Mustela putorius furo)

Situació i anatomia de la gàndula adrenal en fures.
La malaltia adrenal en fures (Mustela putorius furo) es presenta amb certa freqüència en fures adultes, encara que sembla ser molt més freqüent a Nord-Amèrica que a Europa. Les glàndules adrenals dels animals afectats pateixen hierplàsia (que pot evolucionar a adenoma o adenocarcinoma), resultant en la síntesi de quantitats excessives d'esteroids sexuals (andrògens, estradiol i progesterona). Aquesta malaltia és una forma d'hiperadrenocorticisme, però és diferent del síndrome de Cushing dels gossos i gats, ja que aquest cursa amb elevació del cortisol. Les causes no estàn molt clares, però podrien incloure un esterilització massa aviat i un fotoperíode allargat artificialment.
Per explicar els signes clínics, els separarem segons el sexe de l'animal:
- Signes clínics en ambdós sexes: alopècia bilateral simètrica en un 90% dels casos (comença per la cua i va progressant cap a la resta del cos, sol començar a hivern i primavera), pruïja en un 30% dels casos i ocasionalment debilitat, aprimament, atròfia cutània, distensió abdominal, petequies, anèmia, pancitopenia, augment de la líbido o agressivitat.
- Signes clínics en mascles: ocasionalment presenten obstrucció uretral o disuria, secundària a malaltia prostàtica per l'augment d'estrògens.
- Signes clínics en femelles: tumefacció vulvar en un 70% de les femelles, sovint amb descàrrega vaginal (suggestiu de malaltia adrenal sobretot en femelles castrades).

Les adrenals augmentades de mida a vegades es poden palpar i s'han d'evaluar ecogràficament. Pel diagnòstic laboratorial es poden mesurar en sang diversos andrògens i esteroids sexuals. L'elevació d'una o més d'aquestes hormones en fures esteritlitzades és altament suggestiva de malaltia adrenal. Pot ser necessària una laparotomia i biópsia per a confirmar finalment el diangòstic. El tractament quirúrgic consisteix en adrenalectomia completa de la glàndula implicada (i si està també afectada la contralateral es farà adrenalectomia parcial d'aquesta). Pel tractament mèdic és molt efectiva la leuprorelina, un anàleg de la GnRH que inhibeix la síntesi d'esteroids sexuals. També es pot usar mitotane però en molts casos no és eficaç i algunes fures no el toleren bé.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada