diumenge, 15 d’agost del 2010

El conveni CITES


Qualsevol que conegui una mica el món dels exòtics hauria d'haver sentit al menys algún cop parlar sobre el conveni CITES, sigles de l'anomenat en anglés "Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora" (Conveni sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres). Es tracta d'un acord internacional entre diversos goberns, redactat com a resultat de la resolució que van pactar en una reunió els membres de la "World Conservation Union", que té com a objectiu regular el comerç d'especies anemaçades i persegueix preservar la conservació de les espècies mitjançant el control de la seva compra i venda. Es va establir a la ciutat americana de Washington D.C. un 3 de març del 1973, peró fins dos anys després no va entrar en vigor. Actualment s'hi han adherit més de 174 països (España ho va fer al 1986).

El sistema que estableix aquest conveni consisteix en l'obtenció de permisos d'exportació en el país d'origen i d'importació al país de destí, així com l'emissió de certificacions per les excepcions previstes pel conveni; de manera que tota la mercaderia objecte de comerç exterior es trobi perfectament documentada i se'n conegui l'origen, el destí i el motiu de comerç.
Protegeix a més de 33.000 espècies, 28.000 d'elles plantes (85%) i les 5.000 restants animals (15%).

Les espècies incloses en el CITES es classifiquen en tres apèndixs segons l'amenaça que representi per aquesta el comerç internacional:
- Apèndix 1) Inclou les espècies d'animals i plantes sobre les que pesa un major perill d'extinció. El comerç d'aquestes està prohibit i només es permet sota circumstàncies excepcionals, per exemple, per investigació científica. En aquest cas es pot autoritzar el seu comerç concedint un permís d'exportació (o certificat de reexportació) i un permís d'importació.
- Apèndix 2) Inclou les espècies que, si bé actualment no es troben necessàriament en perill d'extinció, podrien arribar a estar-ho a no ser que es controli estrictament el seu comerç. El comerç d'animals i plantes, capturats o recol.lectats en medi silvestre, i nascuts en captivitat o reproduïts artificialment, està permès però reglamentat.
- Apèndix 3) Inclou les espècies subjectes a reglamentació dins el territori d'un país part del conveni el qual necessita la cooperació d'altres països amb la finalitat d'impedir o restingir la seva explotació. Es necessita un permís d'exportació CITES quan l'animal és originari del país que ha sol.licitat l'inclusió de l'espècie en aquest apèndix, o un certificat d'origen expedit per l'Autoritat Administrativa CITES del país exportador en la resta dels casos.

Trobareu més informació sobre el conveni CITES al següent enllaç:

------- Pàgina Oficial en català del Conveni CITES --------

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada