dimarts, 10 d’agost del 2010

Caudotomia: llangardaixos que perden la cua


La capacitat de perdre la cua (caudotomia) també es denomina autotomia ja que es tracta d'un acte voluntari. Lluny de ser un accident, aquesta acció respón a un elaborat procés de selecció natural en el que els animals capaços de desprendre's d'un membre no vital ténen major possibilitat de supervivéncia. Els llangardaixos, un cop es desprenen de la cua, ja no tindràn una nova oportunitat de sobreviure fins que els hi torni a crèixer. La fractura de la cua es produeix per unes àrees especialitzades de partició situades a cad vèrtebra caudal; són els anomenats "llocs preformats de trencament" o "plans de fractura vertical" (PFV). En les vértebres que els posseeixen, un moviment brusc fet conscientment provoca una fractura immediata i el despreniment dels músculs de la zona. Automàticament, la vena coccígea ventral pateix un procés agut de vasoconstricció que evitarà una important pérdua de sang. Aquest procés semba que està mediat per per hormones segregades durant la fase de màxim estrés. Com que es trenquen també nervis és lògic pensar que senten dolor al perdre la cua; així només la perden quan la situació és extrema i la seva vida corre perill realment.

L´'unic membre que poden regenerar els rèptils és la cua. Els amfibis, d'altra banda, poden regenerar extremitats completes amb dits inclosos. Però no tots els réptils ténen aquesta capacitat. Les principals famílies que poden fer caudotomia són la Lacertidae (llangardaixos), Iguanidae (iguanes, basiliscs i anolis), Geckonidae (geckos) i Anguidae (ànguids). En canvi, altres com l'Agamidae (agàmids), Varanidae (varans) o Chamaeleonidae (camaleons) no poden desprendre's de la cua.

El creixement d'una nova cua tardarà més o menys temps segons l'espècie. Per exemple un llangardaix autócton tarda uns 30 dies peró una iguana pot tardar més d'un any. Les cues poden caure i regenerar-se quantes vegades sigui necessari durant la vida de l'animal. La nova cua regenerada deixa una marca al punt de fractura, un canvi en la textura i un color diferent d'escates.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada