dilluns, 16 d’agost del 2010

Limfoma en fures domèstiques (Mustela putorius furo)


La probabilitat de que una fura es presenti en una cosnulta per una neoplàsia és realment alta. El tercer tipus de neoplàsia més freqüent en fures és la que afecta al sistema hemolimfàtic, sent més important dins aquest tipus el limfoma i representant l' 11,9% de les neoplàsies en fures (segons un estudi). S'especula que podria estar relacionat amb l'infecció per un retrovirus en fures però mai s'ha aïllat aquest possible agent etiològic.

La presentació varia segons l'edat. En fures joves (entre 4 i 15 mesos) predomina la forma limfoblàstica, amb presentació aguda i progressió ràpida. Les localitzacions més freqüents són timus, melsa i fetge i la simptomatologia varia segons els órgans afectats. Una de les presentacions més habituals del limfoma en fures joves és la d'una massa al mediastí que sol ocasionar efusió pleural, dispnea i símptomes semblants al d'una cardiopatia (s'ha de realitzar un bon diagnòstic diferencial).
En fures majors de 2-3 anys predomina la forma limfocítica, amb presentació crònica i simptomatologia inespecífica i intermitent. La limfadenopatia és la troballa més habitual en aquests casos.

Per al diagnóstic definitiu cal demostrar la presència de limfòcits neoplàsics en mostres de biòpsia o citologia. Es poden realitzar aspiracions per agulla fina (AAF) de la medul.la òssia o ganglis limfàtics poplitis o prendre mostres ecoguiades de fetge, melsa o timus. El pronòstic del limfoma en fures és dolent.

Pel que fa al tractament, l'abordatge quirúrgic és una bona opció quan es tracta d'una sola massa que té consequències simptomàtiques i sempre que no hi hagi metàstasi. Per altra banda, la prednisona pot paliar els símptomes durant setmanes o mesos a dosis de 0,5 mg/kg via oral (PO) cada 12 hores; que poden augmentar segons la necessitat. La quimioteràpia també és una opció a considerar, sobretot en els casos més avançats. Hi ha diversos protocols quimioteràpics descrits que solen combinar l'administració de prednisona amb vincristina, ciclofosfamida, L-asparaginasa, doxorubricina o clorambucil. Amb el tractament adeqüat en pacients que siguin bons candidats a la quimioteràpia els períodes de supervivència solen oscil.lar entre 6 i 24 mesos.

--- Enllaç:

........Vídeo d'una biòpsia de limfonode mesentèric en una fura que se sospita que té limfoma..........



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada