dimecres, 25 d’agost del 2010

Una pogona (Pogona vitticeps) a casa


La pogona (Pogona vitticeps) és originària de boscos tropicals àrids i semiàrids australians. Aquests animals són més coneguts popularment com a llangardaixos barbuts i es tracta d'una de les espécies de rèptils que ha guanyat més popularitat com a mascota en els últims anys. Aixó és degut al seu temperament dòcil i apte pel maneig, a la mida moderada a la que poden arribar i que és relativament fàcil de mantenir.

És un rèptil terrestre, semiarbori i diurn. No és molt exigent en quant a condicions de manutenció, convenrtint-se així en una mascota ideal per qualsevol aficionat principiant. Només necessita espais amb refugis abundants, troncs grans i àrees d'insolació. A més, es pot allotjar tant en terraris d'interior com en terraris d'exterior. Ha de tenir bastanta superfície per córrer dins el terrari. Com que prové de zones desèrtiques és necessari que tingui instal.lada una font de llum ultravioleta que es canviarà cada 6-12 mesos; una zona amb sorra compactada (si es pretén fer-la criar) i varis refugis on es pugui amagar (2 o 3 per terrari). Un parell de troncs seràn suficients perque l'animal hi pugi a prendre el Sol. És ideal que tinguin una làmpara de llum vertical amb suficient potència per donar calor des del sostre, peró evitant que l'animal entri en contacte directe amb la font tèrmica. Les temperatures sota aquest focus han d'oscil.lar entre els 35 i 39 graus centígrads.

La pogona és una espècie omnívora. La preferéncia que té per caçar preses vives fa que la gent cregui que només s'ha d'alimentar amb grills, cucs i cries de ratolí sense pèl. Li agraden molt les flors silvestres, figues, fruites dolces i vegetals rics en proteïna i fibra; que han de constituir com a mínim un 50% de la dieta. S'ha de vigilar a vegades amb l'aliment viu d'origen animal, ja que la pogona el caçarà i deglutirà sempre que pugui, i si fos massa gran podria estar vomitant el dia següent; posant a la pogona en perill.

Dades fisiológiques:
---Pes adult: 283-510 g
---Esperança de vida: 5-7 anys
---Mida adulta: 50 cm

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada